8 tips mot gnagsår

Villmarkslivet.com 5 år med turfilm

Villmarkslivet Productions

Det er en del sider med vitenskap og naturlittratur som er lest opp gjennom årene oss i mellom i Villmarkslivet.

Boka Friluftsliv året rundt, har gitt oss en del kunskap vi har praktisert og som vi vet fungerer. Her kommer noen knallgode tips om hvordan du kan forindre og lindre det nærmest uungåelige ved lange fotturer, gnagsår!

1. Sokker og strømper av ull er best i de fleste situasjoner, men kan bli vel varme om sommeren. I støvler kan du gjerne bruke et par helt tynne ullstrømper innerst og tykke sokker utenpå. Friksjonen havner da mellom de tynne og tykke sokkene, i stedet for mellom føttene og sokkene. Andre bruker en nylonstrømpe, silkestrømpe eller en antignagsårstrømpe av et parpirliknende kunststoff. Denne selges under betegnelsen blisterstopp på apotek og i sportsforretninger.

 

 

2. Tape de stedene der du erfarings messig får ømme punkter, gnagsår eller blemmer. Ikke bruk plaster. Det er for tett. Best resultat får du av tape laget av bomull eller andre stofftyper. Idrettstape av den typen som idrettsutøvere bruker for å tape knær, ankler, håndledd osv., er godt egnet. Foten må være helt tørr når tapen skal legges på. Idrettstapen kleber litt dårlig til å begynne med, men etter en tids bruk fester den seg til foten som et beskyttende hudlag. Fordelen med å bruke tape av stoff er at den slipper fuktigheten gjennom. Du kan la den sitte på når du vasker bena om kvelden, og den kan ofte henge på en hel uke. Du trenger egentlig bare å byttes den når den faller av. Når du smører bena inn med krem eller talg om kvelden, kan du smøre utenpå tapen fordi den vil trekke gjennom og komme dit den skal. Når du går, merker du ofte en svak svie eller stikking før blemmen kommer. Dersom du stopper opp med en gang og legger på idrettstape, eller annen pustende tape kan ofte tilløpet til gnagsår stanses.

 

3. Vask bena hver kveld og smør dem deretter inn med fett slik at de er myke og vannavstøtende til neste dag. Det er ikke lurt å vaske bena om morgenen eller midt på dagen, fordi det naturlige fettet i huden skylles vekk. Skift sokker to til tre ganger dagen, og skyll og tørk sokkene om kvelden.

 

4. Går du med tung sekk eller på hardt underlag, som i fjellterreng eller på vei, er støtdempende innleggsåler lurt å bruke. Sorbothane er en spesiell læraktig gummi som demper støt og belastning. De brukes mye i løpesko, men kan med fordel brukes i turstøvler av alle slag. Sorbothanesåler finnes i mange utførelser. De beste til turbruk er den typen med sorbothane i full sålelengde. Når du går langt og lenge, kan du bli plaget av sårbeinthet. Det vil si at det verker under hele fotsålen, uten at det egentlig er ømme og røde områder eller annen synlig skade. Når du har kommet så langt, er det ikke stort å gjøre. Dette er noe som kan forebygges ved å skifte sokker ofte og ved å bruke støvler med støtabsorberende såler og gjerne Sorbothane innleggsåler.

 

5. Fotpudder er mye brukt blant marsjentusiastene. Det er et godt hjelpemiddel for å holde føttene tørre, kjølige og myke. Pudre bena samtidig med at du skifter sokker, så holder bena bedre. Fotpudder inneholder gjerne talkum og salisylsyre. Noen inneholder også aluminiumklorhydrat. Fotpudder har vist seg å være svært effektivt på varme dager, når fotsvetten i kraftige fjellstøvler er ille.

 

6. Nytt og ubrukt fottøy har alle forutsetninger for å påføre deg gnagsår og betennelser i føttene. Når du kjøper nye støvler er det nødvendig å la støvlene forme seg etter foten. Bruk støvlene noen dager før du drar på tur. Første gangen du bruker støvlene kan du fukte et par sokker og vri dem opp. Gå en til to kilometer med støvlene og sett dem så til tørk. Dette er et gammelt tips for å forme støvlene. Å gå inn støvlene gjør du ved å gå noen korte turer med dem, gjerne med et par fuktige sokker. Gå i kupert terreng og ikke bare på flate veibaner. Støvlene skal også formes for denne type miljø. Vær klar over at du kan ha kjøpt et par støvler som rett og slett ikke er sydd for dine føtter. Det er da om å gjøre å bytte dem eller selge dem, før de påfører deg altfor mye smerte og sår.

 

7. Vær også varsom med å kjøpe for stive og tunge støvler. Jo større og stivere støvlene er, jo mer utsatt for problemer er du. Har du lett for å vrikke anklene og få problemer med seneskjeder og leddbånd, er det påkrevet med støvler som gir god støtte for ankelen når du ferdes i ulendt terreng.

 

8. Støvler med høyt skaft begrenser gjerne bevegeligheten og bør ikke snøres stramt lengere opp enn til anklene. Støvlene behøver ikke å rekke lengere, enn at de gir god ankelstøtte. Over anklene, kan du heller bruke gamasjer om nødvendig.

 

Kilde: Boka: Friluftsliv året rundt

 

 

Copyright © 2009 - 2015 villmarkslivet.com, Inc. All rights reserved