Den perfekte leirplassen

Villmarkslivet.com 5 år med turfilm

Villmarkslivet Productions

Holmern er en person det er lett å støtte seg på, når det gjelder det å finne den perfekte leirplassen når vi er sammen på tur.

Han er uten tvil den av oss som har det beste øyet til å se potensialet i en leirplass, om det er i en dal, ås eller på en morenerygg.

Jeg lærer stadig å tyde og med enkel kunskap så får du en mye bedre opplevelse i naturen med en flott leirplass!

 

Ta forhåndsregler

 

Telting i lavlandet om sommeren er lett som en barnelek, men i fjellet, om vinteren eller i sterk vind blir det som regel alltid en utfordring.

Om vinteren må du være svært nøye med hvor du setter teltet. Det er mange farer som lurer. Snøras, storm, overheng og kulde er ting som kan kreve menneskeliv, derfor bør man ikke overvurdere egne evner å dra på de mest ekstreme turene på fjellet, før man har prøvd seg i lavlandet på vinterstid.

Husk at det kan blåse opp til storm i løpet av natten og at du kan risikerer å bli liggende værfast i teltet ditt.

Hold deg unna myrer og større elver. I slike områder er det ofte svært kaldt.

Om vinteren er det viktig å få inngangen i le for vinden. Husk imidlertid at vinden kan snu veldig raskt i fjellet. Det beste er å ha et telt med to åpninger. Da har du alternativer. Bruker du tunneltelt må du absolutt prøve å få plassert en kortvegg mot vinden.

 

 

Velg riktig teltplass

 

Å velge riktig teltplass er viktig.

Flatt underlag er bra, og det er det mange som tenker på.

Andre ting å tenke på er:

Skygge for morgensolen om sommeren

Sjekk vindretningen og finn et sted som har ly. Dette er særlig viktig på fjellet.

Hold deg helst unna myrer - der er det mye mygg, mygg kan sette en stor demper på turopplevelsen.

Telter du i skogen kan det være en fordel å finne en liten høyde, der vil det være litt vind som holder myggen unna. Pass samtidig på at på grunn av den samme vinden, at du bardurnerer godt.

Finn et sted med fast underlag, ellers vil teltet synke ned i løpet av natta og bli vått.

 

 

Oppsett av telt

 

Sett opp teltet slik at inngangen ligger i ly av været.

Fest alltid bardunene godt til underlaget, eller knyt dem fast i steiner og greiner. Sørg for at teltduken er så slett som mulig og uten for mange skrukker. Det samme gjelder for teltbunnen.

Telter du i et område utsatt for vind om sommeren og mangler stormmatter, kan du legge steiner oppå en liten del av veggene i teltduken. Det værste som kan skje med et telt er at vinden kommer undenfra og løfter teltet opp fra bakken. Da blir det som et seil, og plutselig er du uten bolig.

Når det er veldig varmt om sommeren kan det være lurt å lage skygge til teltet så du får sove litt lenger. Dette kan du gjøre med en presenning eller duk som du spenner opp mellom teltet og morgen sola.

 

 

Copyright © 2009 - 2015 villmarkslivet.com, Inc. All rights reserved