Hvordan ta best mulig vare på fangsen

Villmarkslivet.com 5 år med turfilm

Villmarkslivet Productions

 

Fisken du får på tur er verdifull mat enten det er abbor, gjedde, laks, mort, røye eller ørret. Etter at fisken er kommet på land, bør du straks gjøre tiltak for å beholde kvaliteten på maten.

 

Hvis du er som vårs gutta i villmarkslivet, så har du helt sikkert ikke et basseng eller en pose til å oppbevare fisken levende i. Da bør fisken bli tatt livet av ved bløgging. Skjær over halspulsåren som sitter i bakkant av gjellene og la fisken blø i hjel. Deretter spretter du opp buken helt til gattet. Ta ut innvollene og skjær eller riv løs gjellene. Pass på å ikke stikke hull på innvollene så det kommer uønskede bakterier eller galle på fiskekjøttet. I så fall skylles eller fortrinnsvis tørkes dette vekk. Ta gjerne vare på rogn og lever. Helt til slutt skraper du vekk blodranden eller misforsått, møkkaranna som Lars Monsen sier, nærmest ryggbeinet.

Vil du skrape vekk skjell og slim, gjør du det før du tar ut innvollene.

 

I utgangspunktet tåler ørret - i motsetning til harr - godt å ligge noen dager - MEN - den bør selvsagt ikke oppbevares i varm ryggsekk eller i solsteiken mer enn nødvendig. Et gammelt råd er å grave den ned i myr (virker som kjøleskap), eller om det ikke finnes, legge den i "gropa" som ofte finnes under store steiner og hvor det ofte er litt fuktig og svalere enn i vanlig skygge.

Det er ikke bare pga. temperaraturen at fisken bør legges i myra. Men myra inneholder også noen stoffer som alene eller i kombinasjon gjør at fisken holder seg. Torvmyr ser rett og slett ut til å kunne konkurrere med fryser'n. Arkeologiske utgravninger viser at vikingene konserverte matvarer i torvmyra. De brukte også torv i drikkevannet for at det skulle holde seg friskt under seilaser. Forskerne ved Institutt for bioteknologi ved NTNU har forsket på disse urgamle metodene for konservering av matvarer, og forsøkene slår fast at vikingenes metode er fullt gangbar; fisk som oppbevares i torvmyr blir ikke fordervet.

 

Et tips er å oppbevare fisken i aluminiumsfolie eller matpapir fremfor plastpose. Plasten gjør at fisken ikke får "puste" og dermed forringes kvaliteten raskere. Videre er det et gammelt råd å legge einerkvister i buken på fisken.

Hvis fisken tross dette ikke holder seg. merker du det først ved at den blir løsere i kjøttet og beina begynner å stikke ut. Da bør du steike/koke og spise den litt brennkvikt.

 

Noen sverger også til å vindtørke fisken for å oppnå fast konsistens og økt holdbarhet - Heng fisken fritt på et skyggefullt og kaldt sted slik at den tørker. Det dannes da en beskyttende hinne som hemmer videre bakterieutvikling. Du kan også strø salt i buken på den for å konservere og øke holdbarheten. Vent med å vaske fisken til den skal tilberedes.

 

Copyright © 2009 - 2015 villmarkslivet.com, Inc. All rights reserved