Provianten er viktig

Villmarkslivet.com 5 år med turfilm

Villmarkslivet Productions

De gamle garvede ishavsskipperne mente at den viktigste mannen i besetningen ikke var skipperen, men kokken. Spiser du ikke riktig og skikkelig, blir du sløv, uvøren og tar feilaktige avgjørelser.

 

Å lage mat over åpen ild er en treningssak, akkurat som å gå på ski, klatre i fjell eller padle kano.Vi drar på tur for å få en fin opplevelse, leve enkelt og nære naturen. Men - det er ikke ensbetydende med at vi skal spise kjedelig mat. På tur bruker vi gjerne mer energi enn vi gjør til daglig, og følgelig bør du legge mer omtanke i hva du putter i kroppen. Mat er en viktig humørstimulans. Provianten bør derfor være både velsmakende, næringsrik og innbydende.

For en helgetur så trenger du ikke planlegge vekt og volum i den grad som du må når du reiser på lengre og krevende ekspedisjoner uten å proviantere. Vi har for moro skyld testet en del poser med frysetørret mat og det er faktisk flere varianter som er velsmakende. Men vi er enig om at maten også bør være innbydende, og den kosen med å lage et måltid over åpen flamme eller på kokesystemet er noe helt spesielt, og en sentral hyggelig ting å gjøre sammen når vi drar på tur.

Det lønner seg som regel å legge arbeid i å planlegge menyen. Bær ikke vann, glass eller metall.

Har du med kjøtt, kan det med fordel stekes eller kokes på forhånd. Du får da vekk en del vann, samtidig som holdbarheten blir bedre og du slipper å bruke tid og brennstoff til langvarig tilberedning. Maten skal være god og energirik. Viktigst er det med karbohydrater. Karbohydrater får du lettest gjennom kornprodukter som brød, havregrøt og pastaprodukter. Fett og proteiner klarer du deg lenger uten.

 

Av fett kan du velge mellom animalsk og vegetabilsk. Smør er en fin fettkilde. Proteiner får vi fra kjøtt og fisk.

Vi har gjennom våre turer utarbeidet noen dagsmenyer som vi vet fungerer veldig bra for oss og som vi sjeldent avviker fra. Det som er veldig viktig å tenke på, er at på vinterturer så krever kroppen mer energi og større porsjoner enn på sommeren. En annen ting det er verdt å merke seg er når du sliter hardt, er det avsporende å kunne se fram til et godt måltid mat mot slutten av dagen. Tungt fordøyelig mat med fett og proteiner bør du spise på kvelden, slik at du slipper å bli slapp og døsing midt på dagen. Når du spiser om kvelden, har du hele natta til å fordøye på og kan dra nytte av næringen neste dag. Derfor spiser vi lettere måltider gjennom dagen og ett litt tungt hovedmåltid på kvelden når alle pliktene er gjennomført.

 

 

Copyright © 2009 - 2015 villmarkslivet.com, Inc. All rights reserved