" Har du ikke mulighet til å gå ut i villmarka...gå online"

Villmarkslivet.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det første man bør tenke på før man går til det skritt å skal innvestere i en turbolig er selvfølgelig behov. Er man en "milsluker" så velger man nok ikke en lavvo, men et lett fjelltelt som enkelt får plass i sekken.

Drar flere sammen på tur over korte distanser og ønsker god plass, bålkos og ønsker en nokså tilnærmet "hyttekomfort" så er lavvoen absolutt det beste alternativet.

 

Lavvo

En lavvo blir relativt tung og egner seg dårlig i ryggsekken eller på ekstreme turer. Har du en pulk, kano, bil eller kanskje sykkel er jo en lavvo topp. Lavvoen gir massevis av leirhygge med skikkelig høyde under taket, god plass og ikke minst med bål. En stor ulempe ved lavvoer er at de tåler ekstrem vind dårlig.

Matlagingen i en lavvo går som en lek.

I nyere tid har det dukket opp mange produsenter av lavvoer. Lavvoen har blitt, mindre, enklere og lettere å bruke. Den store revolusjonen for turfolket var en-stangs lavvoen til Venor. Denne har bare en stang i midten. Noen av disse har vedovn i stedet for bål til oppvarming. Dukene kan være i polyester, en blanding av bomull og polyester, nylon eller andre kunststoffer.

De fleste har valgt dukstoffer som ikke direkte er brannfarlige. Men duken puster ikke slik som i de tradisjoneller typene, og det kan ofte bli kondensproblemer.

For en lavvo for 4-5 personer veier ikke mer enn rundt 3-5 kilo. Prisforskjellene er svært store, så sjekk prisene..

I forbindelse med fyring av bål og ovn i lavvo eller leirtelt er det viktig å være obs på faren for røyknedslag og brann. Folk har omkommet av røykforgiftning. Et tips vi har hørt er å bruke en vanlig røykvarsler som du fester til en trebit og som du så henger opp i en snor i festet mellom teltets midtstang og en av hempene i teltduken. Røykvarsleren skal henge 80 centimeter over bakken.

Sommertelt

Kravene er ikke så høye til sommertelt - skal du på fjellet er det naturlig å tenke i retning av vintertelt hele året (se også eget punkt om fjelltelt). Sommerteltet er altså til bruk i lavlandet, i skogen og på campingplasser. 4 barduner holder. Du trenger ikke innertelt, siden kondens ikke er noe stort problem. Luftemuligheter er derimot viktig. Det bør være minimum to luftesluser, helst tre-fire. Myggnetting er også et viktig punkt. Tenk også på fargen på telt i forhold til sola. Svarte telt blir grusomt varme, mest komfortable er sølvfargede telt.

 

Familietelt

Familieteltet skal ha plass og samtidig være så lett som mulig. Det bør ha to adskilte rom. Tre rom er enda bedre, så har dere et rom til baggasjen også. Pass på at det er luftekanaler i alle rommene. Høyden på teltet bør være minst 2 meter, da får dere mere luft i teltet. Takhøyde gjør det letter å oppholde seg i teltet ved dårlig vær og gjør det lettere å lage mat og så videre. Teltet bør ha minst 10 barduner med solide plugger. Da velter ikke teltet så lett når ungene leker. Lommer til å oppbevare ting i er svært praktisk!

 

 

 

 

Fjelltelt

Solid og lett er viktige stikkord for fjellteltet, det kommer i flere utførelser, men kvalitet må stå i høysete. Når det gjelder duk må du velge mellom bomull og nylon. Bomull isolerer godt, men er tyngre enn nylon og har en ulempe fordi det suger vann. Og når det blir vått blir bomullsteltet mange kilo tyngre. Det er ikke så mange som bruker bomull lenger, men det er nesten synd. Vinterstid på fjellet er bomull, som puster godt, mye mer komfortabelt enn nylon. fNylon har den ulempen at det ikke isolerer så godt som bomull og nylon puster heller ikke slik at det blir mye kondens i et nylontelt, særlig dersom du fyrer. Nylonteltet brenner dessuten veldig godt.

Ved telting på snaufjellet bør du bruke minimum 20 barduner både sommer og vinter. Du vet aldri når været slår om. Teltet bør også ha gode og brede stormmatter som du legger steiner oppå. Gjør det selv om det er vindstille når du legger deg.

Om det er tunnelteltet eller kuppelteltet som egner seg best til fjellbruk? Nei, si det dette er det delte meninger om. Les mer om disse to teltfasongene nedenfor.

 

Tunneltelt

Tunneltelt har veldig god utnyttelse av plassen, og ofte er det lettere enn kuppelteltet, fordi det gjerne har bare to eller tre teltstenger. Ulempen med tunnelteltet er at det er mindre vindstabilt enn kuppelteltet. Tunneltelt tåler ikke vind fra siden særlig godt. De fleste tunneltelt er doble og har den fordelen at du kan slå opp ytterteltet før innerteltet. På den måten unngår du at innerteltet blir vått når det regner.

Er du mest opptatt av vekt og plass velger du tunnel

 

 

Kuppeltelt

Kuppeltelt eller dometelt er altså mer vindtabile enn tunneltelt, teltet er nesten like stabilt uansett hvor vinden kommer fra.. I tillegg har kuppeltelt ofte større takhøyde , noe som gjør at du kan stå oppreist med litt bøyd rygg. Et godt kuppeltelt bør ha fire stenger som spenner opp kuppelen. Når det gjelder kuppeltelt må man stort sett spenne opp innerteltet med telstengene først og så feste ytterteltet utenpå. Dette er en ulempe når det regner. Det er svært plunderte å spenne opp innerteltet inni ytterteltet. Når det er varmt i været er det imidlertid en fordel, for da kan du rett og slett droppe ytterteltet. Skal du imidlertid ha et kuppeltelt til dårlig vær, bør du velge den typen som har kanalene til stengene på yttersiden av ytterteltet.

Er du opptatt av vindstabilitet og takhøyde velger du kuppel.

 

Hvilken bolig foretrekker du på dine turer??

 

 

Copyright © 2009 - 2013 villmarkslivet.com, Inc. All rights reserved