Trygg is, eller ikke

Villmarkslivet.com 5 år med turfilm

Villmarkslivet Productions

Det florerer av mange teorier blant erfarne isfiskere, tips på internett og ikke minst media, om hvor tykk isen bør være før du kan ferdes trygt.

For vår egen del så våger vi oss ikke utpå isen før den er tett opp mot 10 cm, og da er det stålis på ferskvann som gjelder. Sikkerheten går alltid først uansett, konsekvensen er så lite framtidsrettet.

 

Sjekk tykkelsen

 

Med et isfiskebor kan du sjekke tykkelse og kvalitet. Det kan være store forskjeller på ett vann. Test tykkelsen ved å bore deg utover.

Selv om isen ligger tjukk utpå, kan det være utrygt inne ved land, ved bekker og ved elveutløp. Vær spesielt oppmerksom om våren.

 

For sikkerhets skyld

 

Ispigger hengende løst i en snor rundt halsen er en veildig billig forsikring. Hvis ulykken er ute, plassér piggene så langt inn på isen du klarer. Når du har heist deg opp av hullet, ligg helt flatt mens du drar deg et godt stykke innover isen ved hjelp av piggene. Dra deg inn på isen i den retningen du gikk i mellom, der vet du det er sikrere is.

 

5-10-20 regel

 

5 cm blank stålis tåler vekten av et menneske, såvidt. Hvis to personer er på isen samtidig, bør det være to meter avstand mellom dere, ved tyngre last og pulk så hold gjerne lengere avstand, men aldri så lang avstand at hjelpen er langt unna om isen skulle bryte. Uansett det anbefales å vente til isen er nærmere 10 cm tykk ved tyngre bagasje.

10 cm stålis regnes som sikker for en eller flere personer.

20 cm is av god kvalitet holder de fleste og det meste.

 

Gråaktig is er iblandet sørpe og av mindre god kvalitet. Snø isolerer og isen blir ikke nødvendigvis særlig tykkere ved langvarig kulde. Skygg unna utos og innos, gå heller omveier, om isen er 40 cm tykk ellers, så kan isen ved utos og innos være utrygg.

 

 

Copyright © 2009 - 2015 villmarkslivet.com, Inc. All rights reserved